Unngå disse feilene når du tar foto for virksomheten din

post
5. september 2018 i PR-tips

Virksomheter blir stadig mer avhengige av gode bilder – både til intern og utadrettet kommunikasjon. Selv om de færreste har anledning til å hyre en profesjonell fotograf for enhver anledning, kan de fleste lære seg noen av knepene som proffene bruker.

En felle mange går i er ikke å tenke gjennom hva bildet skal brukes til. Vi mener at mange kan klare seg med relativt enkelt fototeknisk utstyr i arbeidshverdagen – noen ganger er kameraet på smarttelefonen mer enn godt nok. Skal du derimot ta foto som skal på trykk kreves det imidlertid bedre oppløsning. Da er kanskje ikke mobiltelefonkameraet tilstrekkelig. I denne saken har vi brukt en helt alminnelig smarttelefon for å illustrere noen av fototipsene våre.

Hovedsakelig kan vi dele inn de vanligste foto-feilene inn i tekniske feil og «kunstneriske» feil (for det er en kunst å ta gode foto).

Tekniske feil

  1. Du tar ikke hensyn til lysforholdene: For mye lys, motlys, for lite lys. Det er mye å ta hensyn til for å få en fin lysbalanse i et foto. Det er utfordrende å ta bilder direkte mot solen. For sterkt sollys på motivet kan også skape for harde kontraster, eller tvinge personen(e) i bildet til å myse med øynene. Vurder lysforholdene på stedet, og sørg for at du får nok, riktig lys. Indirekte sollys fungerer ofte fint – på en lett overskyet dag eller under skyggen av en trekrone.
  2. Formatet er feil til formålet: Som hovedregel bør du holde deg til liggende bilder (også kalt landskapsformat eller horisontalt format). Dette formatet fungerer fint til artikler på nett, til trykk og til deling i sosiale medier. I noen tilfeller bør du imidlertid gå for stående bilder (også kalt portrettformat eller vertikalt format). Dette gjelder for eksempel når du skal ta portrettfoto av personer eller bilder som skal deles i sosiale medier hvor stående bilder er normen (for eksempel Snapchat).
  3. Beskjæringen er uheldig: Noen ganger er det nødvendig å beskjære bilder for å få den riktige komposisjonen, eller for å fremheve visse detaljer. Tenk ekstra gjennom hvordan du beskjærer bilder hvor personer er motivet. Det er greit å kutte mennesker i to (på bilder!), men ikke beskjær direkte i leddene (håndledd, hals, hofte, skuldre, etc.) Den faglige begrunnelsen for dette er at beskjæring midt i et ledd rett og slett ser rart ut. Har du et kamera med god oppløsning kan du ta foto i et større utsnitt og ta deg av beskjæringen senere.
  4. Du tar ikke nok foto: En profesjonell fotograf kan som regel nøye seg med færre bilder enn hobbyfotografen. Likevel tar også proffene flere bilder enn de trenger. Siden man med digitalkameraer ikke har merkostnader ved å ta flere bilder, kan man tillatte seg å knipse i vei. På denne måten får du et bedre utvalg etterpå – og sannsynligheten er større for at du klarer å fange øyeblikket du er på jakt etter.
  5. Du gjør ikke noe etterarbeid: Mange hobbyfotografer tar seg ikke tid til bearbeidelse av bilder før publisering. Dette til tross for at man selv på en smarttelefon, eller med enkel programvare, kan gjøre underverker med bilder som kanskje er litt blasse. Prøv deg frem med å justere litt på lys, metning, kontraster og fargebalanser for å skape mer liv i bildene. Det er ofte ikke mye som skal til før du får et resultat du er fornøyd med.

«Kunstneriske» feil

  1. Bildet ditt er en klisjé: Vi har alle sett de klassiske klisjebildene fra virksomheter: Ledernes håndtrykk etter signering av en viktig avtale, person oppstilt ved siden av en ting som skal vises frem, for ikke å glemme leder som klipper en snor. Tenk over budskapet, og vær litt utradisjonell. Hva skal bildet ditt fortelle? Kanskje er det ikke lederen som skal klippe snoren, men heller den sist tilsatte eller den første kunden?
  2. Du har ikke tenkt på komposisjonen: Hva er viktig å få med i bildet, og hva kan du utelate? De fleste har kanskje hørt om det gylne snitt, som ofte fungerer bra. Andre ganger kan du tillate deg å gå tettere på motivet for å fremheve detaljer eller et tydelig ansiktsuttrykk. Tenk også på hva som skaper støy i bildet ditt: Ta bort brusflasker fra et bord, be personer legge vekk paraplyen de har i hånden.
  3. Du tenker ikke som en stylist: Som hobbyfotograf kan du med fordel også påta deg rollen som hobbystylist. Sørg for at personer i portrettene knepper riktige knapper på skjorter og dressjakker, rett på krager og slipsknuter, og rett opp holdningen. Det koster så lite, og gir et bedre inntrykk.

Med disse enkle grepene vil du som fotograf for virksomheten din kunne ta langt bedre bilder – til ulike flater og formål. Til slutt er det også verdt å nevne en siste feil virksomheter kan gjøre når man trenger gode foto:

  1. Du hyrer ikke en fotograf når du trenger det: De relativt lave prisene på gode digitalkameraer og smarttelefoner som allemannseie har også medført at hver og en av oss kan føle seg som en proff fotograf. Vi oppfordrer likevel til å ha respekt for at foto er et eget fag, og at det krever kunnskap og mye øving for å kunne kalle seg profesjonell fotograf. Til arbeidshverdagen er et godt kompaktkamera eller en smarttelefon kanskje tilstrekkelig. Til reklamekampanjer og fotografering av ansatte anbefaler vi alltid å hyre en profesjonell fotograf. Resultatet blir bedre, og inntrykket du skaper vil gjøre at du tjener inn investeringen.

 
Les også: Kunsten å lage en dødsbra Powerpoint. Og slik unngår du å ta livet av publikumet ditt.