Influencer-markedsføring – dette bør du tenke på

post
10. januar 2018 i PR-tips

Bruk av såkalte «influencers» i markedsføringen blir stadig mer populært. Allianser med de digitale folkeheltene har vist seg å fungere godt, og stadig flere velger denne typen markedsføring. Her får du tips om hva du bør tenke på når du vurderer et samarbeid.

Influencer-markedsføring går i korte trekk ut på å samarbeide med opinionsledere innenfor en nisje eller segment du ønsker å nå ut til.

Disse personene trenger verken å være rikskjendiser eller ha den største følgerskaren for å ha verdi for samarbeidet. Tall fra en undersøkelse gjort av Carat/Nielsen viser at samarbeid med YouTube-kreatører var opptil fire ganger mer effektivt virkemiddel for å øke merkevarekjennskap, sammenlignet med bruk av tradisjonelle kjendiser.

Dette bør du tenke på før du går i gang med influencer-markedsføring:

1. Er samarbeidet riktig for din merkevare?

Før du inngår et samarbeid er det viktig å kartlegge om opinionsdanneren (som det også kalles på norsk) er riktig for din merkevare. Selv om samarbeidet er av stor interesse for opinionsdanneren er det ikke sikkert det er like interessant for målgruppen du ønsker å appellere til. Skal du eksempelvis promotere en ny leppestift er kanskje ikke en snowboard-profil relevant. Likevel er det ingen regel uten unntak. Dersom du ønsker å promotere en ny leppepomade, til bruk mot tørre lepper i kulden, kan snowboard-profilen kanskje være høyaktuell. Det er kun fantasien som setter grenser, og samarbeidet trenger ikke være hva man tradisjonelt forventer.

2. Er du bevisst ditt ansvar som annonsør?

Når samarbeidet er avtalt, og ideen for innhold er på plass, er det lett å lene seg tilbake og la opinionslederen gjøre «sin greie». Vær likevel bevisst ditt ansvar som annonsør. Følg gjeldende lovverk, herunder Medietilsynets annonseringsregler. Reglene omhandler blant annet tydelig merking av annonseinnhold og forbud mot markedsføring rettet mot barn og spesielle produkter, som for eksempel alkohol og tobakk. Her er det lett å trå feil, og det kan fort bli pinlig.

I 2017 ble Orkla felt for brudd på markedsføringsloven etter et samarbeid med to av landets største YouTube-profiler. Sett deg derfor godt inn i regelverket, og sørg for å gjøre det riktig på første forsøk.

3. Er du klar for å gi slipp på (noe av) kontrollen?

Én av grunnene til at influencer-samarbeid fungerer er den sterke og tette relasjonen med publikum. Relasjonen er ofte tuftet på tillit skapt over en lang periode. Hvis du som annonsør legger for mange føringer for innholdet, vil følgerne fort kunne oppfatte det som lite genuint. I verste fall kan samarbeidet ha negativ effekt for deg som annonsør. Et tips er å gi influencers relativt frie tøyler, men likevel ha gode avtaler som regulerer prosessen både før og etter publisering.

4. Er du forberedt på å håndtere en krise?

En sjelden gang hender det at opinionsdannere trår feil og havner i medias søkelys. Den uheldige oppmerksomheten trenger ikke være et resultat av innhold dere har samarbeidet om, men likevel kan negative omtale av opinionslederen også skade din merkevare.

Som et ekstremt eksempel i denne sammenheng kan man se på kritikken som har haglet mot den amerikanske YouTube-stjernen Logan Paul den siste uken, etter at han delte en video som blant annet viser en død person.

Sørg for å ha gode avtaler som tar for seg hvordan ulike situasjoner skal håndteres, og ha alltid en god kriseplan i bakhånd.

 

Influencer-markedsføring gjort på riktig måte har flere fordeler for din virksomhet, også fordi du potensielt kan nå ut til svært spesifikke målgrupper. Det er heller ikke til å stikke under stol at enkelte influencers har større publikum enn mange av landets lokalaviser. I mange tilfeller har de også både større nedslagsfelt og sterkere posisjon enn tradisjonelle medier. Alle disse fordelene gjør samarbeid med influencers til et potensielt effektivt virkemiddel i verktøykassen fra et PR- og markedsføringsperspektiv.

 

Les også: Lytt til kundenes frustrasjon i sosiale medier
 
 
 

Vil du ha flere nyheter som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

 

* påkrevde felt

 

Velg hvilke måter Nordstjerna kan nå deg på:

Du kan melde deg av vårt nyhetsbrev når du måtte ønske, ved å følge lenken i en av våre e-poster. Se vår personvernserklæring for mer informasjon.